П`ятниця, 2024-03-29, 11:24 AM
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Кафедра української мови КДПУ

Меню сайту
Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 65
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Березень » 1 » Лінгвістичне свято до Міжнародного дня рідної мови
8:58 PM
Лінгвістичне свято до Міжнародного дня рідної мови
 21 лютого 2012 року на факультеті філології та журналістики відбулися урочистості з нагоди Міжнародного дня рідної мови. 

Історія цього свята має трагічні витоки. 21 лютого 1952 року влада Бангладешу жорстоко придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Відтоді ця дата в Бангладеші стала днем полеглих за рідну мову. Через багато років, у жовтні 1999, на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний День рідної мови, а починаючи з 21 лютого 2000 року, його відзначають і в нас. Ця розповідь прозвучала з уст ведучих свята –студентів ІІ курсу Андрія Мороза та Ольги Валової.

Святкування Дня рідної мови супроводжували вітальні промови декана факультету філології та журналістики Людмили Петрівни Кричун та завідувача кафедри української мови Світлани Леонідівни Ковтюх, читання поезій студентом І курсу Дмитром Лебединським, пісні рідною мовою в професійному виконанні студентки ІІ курсу Наталії Шевченко, квартету студенток ІІ курсу (Ольги Мосежної, Ганни Старік, Катерини Аброскіної, Олександри Ільченко).

Під час мовного дійства було відзначено переможців конкурсу на найкращий учнівський твір серед одинадцятикласників ,,Учитель української мови ХХІ століття”, учасниками якого стали учні з різних куточків Кіровоградської області: м. Кіровограда,м. Олександрії, м. Світловодська, м. Новомиргорода,с.м.т. Петрове, с.м.т. Устинівки,с.м.т. Капітанівки(Новомиргородський район), с. Верблюжки(Новгородківський район), с.м.т. Димитрове(Устинівський район). Крім того, учасниками творчого конкурсу були й представникиінших областей, зокрема Житомирської (м.Новоград-Волинський)та Львівської (м. Стрий).

Оргкомітет приємно вражений цікавими та оригінальними думками старшокласників про особистість учителя-філолога нового тисячоліття, тому призові місця було визначити нелегко. Та все ж переможцями стали:

І місце - Фесун Марина Ігорівна – НВО,,Олександрійська гімназія ім.Т.Г.Шевченка – ЗНЗ І–ІІ ст. – школа мистецтв” (учитель Мунтян Валентина Володимирівна)

 ІІ місце - Талалай Ірина Володимирівна – НВО Кіровоградська ЗШ І‑ІІІ ступенів № 18 
(учитель Нікішова Павліна Григорівна)

 ІІІ місце - Терещенко Ольга Миколаївна – Верблюзький НВК (учитель Бугрій Галина Михайлівна)
Ліщенюк Оксана Григорівна – Петрівський НВК ,,ЗОШ І‑ІІІ ступенів– гімназія” (учитель Митько Наталя Павлівна)
Артеменко Яна Олександрівна – Новомиргородська ЗШ І‑ІІІ ступенів № 2 (учитель Вітковська Лариса Володимирівна)

Усі переможці тавчителі, які їх підготували, отримали цінні подарунки й грамоти.

Нагородами були відзначені й студенти факультету філології та журналістики – переможці першого етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з української мовита літератури:

 І місце - Дяченко Наталія Сергіївна – студентка ІV курсу

ІІ місце - Аніцой Олександра Валеріївна – студентка ІV курсу

ІІІ місце - Дяченко Анна Анатоліївна – студентка ІV курсу, Шабанова Вікторія Олександрівна – студентка ІV курсу

Студентки ІV курсу Дяченко Наталія Сергіївна, Аніцой Олександра Валеріївна будуть брати участь у другому етапі Всеукраїнської студентської олімпіади з української мовита літератури, який відбудеться 23‑27 квітня 2012 р. в Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя.

Окрім того, нагороджено також учасників першого етапу Всеукраїнської олімпіади з навчальної дисципліни,,Українська мова” для студентів І–ІІ курсу. Серед переможців такі студенти:

 І місце - Бабенко Каріна Вікторівна – студентка ІІкурсу факультетуіноземних мов

 ІІ місце - Токарчук Анна Сергіївна – студенткаІІ курсу факультету філології та журналістики

ІІІ місце - Маловик Анна Геннадіївна - студентка ІІкурсу факультету філології та журналістики, 
Коротченко Марія Володимирівна - студентка ІІ курсу факультету іноземних мов, 
Христонько Тетяна Миколаївна - студентка ІІ курсу факультету іноземних мов
Марченко Ігор Олегович - студент ІІ курсу факультетуіноземних мов

Студентка Бабенко Каріна Вікторівна буде відстоювати честь університету на другому етапі Всеукраїнської олімпіади з навчальної дисципліни ,,Українська мова” для студентів І–ІІ курсу,який відбудеться 18‑20 квітня 2012 р. в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича.

Сила українського народу в його мові. Приємно зазначити, що в нашому університеті це чудово розуміють.


Переглядів: 971 | Додав: Кирилюк | Рейтинг: 0.0/0